Printproject 15 
on Fabriano Watercolour 300 g/m2
hot pressed 25% cotton paper - acid free


artist:    Obed Vleugels 
size:      width 38 cm - height 50 cm
edition:   10

technique: screenprint 2 - 4 colours

In de chronologie van dit project, maak ik mij los van de commercieel grafische insteek die zich vanuit mijn opleiding en eerste werkervaring heeft opgedrongen. In 2014 nam ik deel aan een feedbackmoment in het SMAK, waar een twintigtal curatoren en kunstenaars tijd vrijmaakten om input te geven op het artistiek werk. De feedback die ik daar kreeg (Annemie VK. & Bart S.) is aanleiding geweest van het Printproject15, en nog veel meer van de vederzetting van mijn artistiek werk nadien.
De 24 zeefdrukwerken in dit project schikken zich naar vaste bladverhoudingen en een beperkt kleurenpallet; het is vooral een vormelijke oefening waarbij de amper gebruik gemaakt wordt van de klassieke zeefdrukmogelijkheden zoals transparantie, volvlakken, lineaire figuren.

De beelden zijn opgebouwd uit verschillende lagen van fotokopieën op transparante film; vormen geabstraheerd uit afbeeldingen van een collectie boeken met drukrasters die resulteren in de voor zeefdruk atypische textuur die in deze werken zo sterk uitgespeeld wordt. Deze transparante collages worden dan op de zeef belicht ter voorbereiding van het drukwerk.
24 zeefdrukwerken uit 2015, met de hand gedrukt in een oplage van telkens 10 exemplaren. Hier een selectie van 12 uit deze reeks, aan de wand in het eerste atelier in de onze lieve Vrouwestraat in Mechelen.